INSPIRATIE

 
Privétuin Piet Oudolf | kleuren en structuren

okt 2018

Onlangs bezocht ik de privétuin van Piet Oudolf in Hummelo. Op de valreep, want de tuin was nog maar tot eind oktober 2018 te bezoeken. De boeken van Piet Oudolf, over het ontwerpen met planten, waren één van mijn eerste inspirerende aankopen als tuinontwerper. Veel kennis doe ik hieruit op, maar echt ervaren doe ik in de praktijk. Dus ik ging naar buiten, om het palet aan planten te bekijken.  

Tijdens het dwalen door de tuin viel mij op dat, ondanks de herfst, de tuin een ontzettende rijkdom aan kleuren bezit. Kleuren die lang niet altijd worden bepaald door bloeiende plantenkoppen, maar juist ook door bladeren en stengels. De compositie van verschillende soorten planten samen vormen het kleurenpalet van koele, warme, donkere en aardse tinten. Een schitterend gezicht. Door deze zee van kleuren heen werd mij langzaam ook het verschil in structuren zichtbaar. Omhoogstrevende aren die contrasteren met de parapluvormige bloeiwijze van schermplanten. Zachte pluimachtigen, die met hun wazige en wollige voorkomen de strekkende aren en ronde schermplanten met elkaar verbinden. Bol en knopstructuren die opvallen tegen achtergronden van zachte vormen. Het spel van scherp getekende lijnen en transparante filters zorgt in de tuin voor een schitterende dynamiek.

Ik kijk ernaar uit om de opgedane kennis toe te gaan passen in mijn eigen ontwerpen!

Pinetum Blijdenstein | coniferen in een ander perspectief

nov 2018

Als onderdeel van de opleiding ‘plantenkennis’ aan de Ontwerp Academie heb ik het Pinetum in Hilversum bezocht. Een botanische tuin gewijd aan de naaktzadigen (Gymnospermae) onder de planten. Ze worden ook wel coniferen genoemd. Een grote en diverse groep planten die wij meestal herkennen aan naaldvormig of geschubd blad. De naaldvormige bladeren houden goed vocht vast en zijn veelal minder gevoelig voor kou. Vanwege de economische bladstructuur kunnen ze arme en droge grond verdragen. De karakteristieke houtachtige bloei- en zaadkegels (strobilus) zorgen voor de voortplanting die via de lucht plaatsvindt. 

Er wordt wel eens gezegd ‘je houdt ervan of je houdt er niet van’. Nou, ik hield niet zo van coniferen, ze hadden een wat suf imago. Dankzij deze lessen en excursie heb ik de coniferen beter leren kennen en daardoor meer weten te waarderen. De planten hebben een sterk architectonisch karakter en kunnen in combinatie met materialen, loofbeplantingen en onderbegroeiingen voor bijzondere sferen zorgen in tuinen en landschappen.